Español     Català     English
Sou aquí: / /

Parashat Shmini

Leviticus 9-11

En concloure els 7 dies de la inauguració del Mishkán (Santuari portàtil), Aaron, el gran sacerdot, porta sacrificis per si mateix i tota la nació. Nadav i Avihu, fills d'Aaron, que s'ofereix ofrena d'encens per la seva pròpia iniciativa, i són consumits per un foc celestial (potser l'únic moment en què algú va fer alguna cosa malament i va ser colpejat immediatament per 'raig').

El Cohanim se'ls ordena no servir en estat d'embriaguesa. El servei de presa de possessió s'ha completat. Déu llavors especifica les espècies que són kosher per menjar: mamífers (els que tenen peülla dividida i remuguen), peix (els que tenen aletes i escates), aus (algunes persones que no predadors), i certes espècies de llagostes. La part conclou amb les lleis de la impuresa espiritual de contacte amb els canals d'alguns animals.

La Torà:

'I aquests es tindrà en compte cap abominació entre les aus, no es menjaran, són abominació ... i la cigonya' (Levític 11: 13,19).

El Talmud (Julin 63a) indica que el nom hebreu per a la cigonya blanca és chasida, ja que actua amb bondat, Jesed, cap als seus amics.

El Ramban, Moshe Najmánides, un gran estudiós de la Torà, escriu que les aus enumerades en aquesta part estan prohibits per al consum a causa de la seva crueltat. Per què, llavors, ha de ser considerada la cigonya 'detestable' i una 'abominació'? Ha de ser admissible com ho fa la bondat!

El Chidushai Ha-Llepar respon: La cigonya fa favors només pels seus amics. Ja que no fa Jesed per als estranys, es considera que no kosher. Chesed, la bondat, s'ha de fer per a tothom, no només als amics d'un!

Tags: Parashat Smini
MANY DESKTOP PUBLISHING PACKAGES AND WEB PAGE EDITORS NOW USE Reviewed by Admin on Jan 6 . L'Amourita serves up traditional wood-fired Neapolitan-style pizza, brought to your table promptly and without fuss. An ideal neighborhood pizza joint. Rating: 4.5
 

Som una comunitat jueva que va néixer a Barcelona el 1992, per promoure la vida jueva i els seus valors culturals, educatius, socials i religiosos.

Atid és membre de

QR-Code

Accedeix a la nostra Versió Mòbil

QR-Code