Español     Català     English

Parashat Vaetchanan

Deuteronomy 3:23 - 7:11

Moshe s'adreça amb Déu per entrar a Terra Santa, però és rebutjat. (Recordeu que Déu sempre respon les vostres oracions: de vegades amb 'sí', de vegades amb 'no' ... i de vegades amb 'encara no'). Moshe ordena als Fills d'Israel que no afegeixin ni restin les paraules De la Torà i guardar tots els manaments. Després els recorda que Déu no té cap forma ni forma i que no hauríem de fer ni adorar ídols de cap tipus.

Les ciutats de Bezer, Ramot i Golan es designen com a ciutats de refugi a l'est del riu Jordà. Els assassins accidents poden escapar-se d'allà per evitar familiars venjosos. A continuació, esperen allà fins que ho intentin.

Els deu manaments es repeteixen a tot el poble jueu. Moshe exposa llavors el Shema, afirmant la unitat de Déu, a qui tots haurien d'estimar i transmetre els seus manaments a la pròxima generació. Un home ha de portar Tefillin sobre el braç i el cap. Tots els jueus han de posar un Mezuzah (el rol és la part essencial) a cada porta d'entrada de casa (excepte el bany).

Aleshores, Moshé retransmet el comandament de l'Omnipotent per no intermarcar 'perquè conduiran els vostres fills fora de mi' (Deut. 7: 3-4).

La Torah afirma:

'Estimaràs el vostre Déu amb tot el cor' (Deut 6: 5). Quina lliçó podem aprendre d'aquest vers?

'Fes la seva voluntat per amor. Aquell que serveix per amor no es pot comparar amb el que serveix de por. El que serveix al seu amo per por, una vegada (el mestre) ho excedeix, sortirà i sortirà a la seva manera '(Rashi).

Aquestes paraules són el mètode més gran que els pares poden evitar que els seus fills es desvien. Els nens que obeeixen als seus pares per por, ja sigui por al càstig o per incórrer en la seva desaprovació, poden reaccionar bé com diu Rashi. Quan senten que les demandes parentals són excessives, poden rebel·lar-se o anar a la seva manera. No és així si obeeixen als seus pares per amor.

L'amor dels pares als seus fills és innat. Els animals també cuiden i alimenten els seus fills. Cal guanyar l'amor dels pares als infants. Si els pares actuen d'una manera que mereix l'admiració dels seus fills, reben el seu amor. És probable que aquests nens eviten fer qualsevol cosa que afligeixi als seus pares. Tot pare que es basi en l'autoritat per fer que els seus fills facin els seus desitjos es pot trobar desil·lusionat i decebut quan els nens ho fan com diu Rashi: 'deixeu-lo i vagi pel seu propi camí'.

Els pares, en efecte, han de disciplinar els seus fills, però haurien de fer-ho de manera que no els humiliï i els provoqui vergonya. La disciplina per la intimidació evoca el ressentiment, no l'amor.

Tags: Parashat Vaetchanan
MANY DESKTOP PUBLISHING PACKAGES AND WEB PAGE EDITORS NOW USE Reviewed by Admin on Jan 6 . L'Amourita serves up traditional wood-fired Neapolitan-style pizza, brought to your table promptly and without fuss. An ideal neighborhood pizza joint. Rating: 4.5
 

Som una comunitat jueva que va néixer a Barcelona el 1992, per promoure la vida jueva i els seus valors culturals, educatius, socials i religiosos.

Atid és membre de

  • MASORTI OLAMI

  • EUROPEAN COUNCIL OF JEWISH COMMUNITIES

  • FEDERACIÓN DE COMUNIDADES JUDÍAS DE ESPAÑA

  • The Bronce EcoSynagogue Award

QR-Code

Accedeix a la nostra Versió Mòbil

QR-Code