Español     Català     English

Parashat V'Zot HaBracha

Deuteronomy 33-34

Aquest shabat és Shemini Atzeret, la celebració de Yom Tov de les vacances de Sukkot.

Llegim Deuteronomi 14:22 -16: 17, que inclou els temes de:

cultius de bessó, remissió de préstecs durant l'any Shemitah, per a ser càlid i obert a l'indigent, boig jueu, Pasqua, Shavuot, Sukkot, anant a Jerusalem per Shelosh Regalim, els tres festivals de pelegrinatge - Passover, Shavuot, Sukkot - amb ofrenes per celebrar les festes. Diumenge, 15 d'octubre, és Simchat Torah. Llegim V'Zot HaBracha per completar el Llibre de Deuteronomia i, per tant, tota la Torà. Aquesta part de la Torà comença amb la benedicció de Moshe, just abans de morir, per al poble jueu i per a cada tribu. Aleshores Moshe ascendeix a Mt. Nebo, on el Totpoderós li mostra tota la terra que el poble jueu està a punt d'heretar. Mor, està enterrat a la vall en un lloc desconegut, i el poble jueu plora durant 30 dies. La Torà conclou amb les paraules: 'Mai més hi ha hagut a Israel un profeta com Moisès, que el Totpoderós havia conegut cara a cara ...' i tornem a començar el cicle anual de llegir la Tora amb la lectura de Bereishis , Genesis!

La Torah afirma quant a ajudar els pobres: 'Segur que us obrirà la mà i, segurament, el prestareu prou per a la seva necessitat que manca'. (Deut 15: 8) Quins són els detalls d'aquesta mitzvah, manament? Ens diuen que hem de donar caritat a una persona pobra. Què passa si la persona no vol prendre'l? Rashi, el gran comentarista, ens diu que donem a la persona els diners com a regal o préstec. És un manament positiu donar la caritat als necessitats amb felicitat i un cor bo.

La mitzvah de donar tzedakah (caritat) no només s'aplica per donar ajuda als pobres. Per ajudar a una persona rica quan necessita assistència també és un compliment de la mitzvah de tzedakah. A més, cada vegada que donis plaer als altres, ja sigui a través de diners, aliments o paraules consoladores, compleixes aquesta mitzvah. El Rambam (Moshe Maimonedes) escriu que mai va veure ni escoltar una ciutat on vivien deu jueus que no tenien fons de caritat (Hilchos Matnos Aniyim 9: 3). La paraula que els savis usaven per a la caritat és tzedakah, que literalment significa 'justícia' o 'justícia'. Aquest terme il·lumina el concepte de caritat de la Torà. No és només un acte de caritat per donar als pobres; és l'obligació de cada persona fer el correcte, el just.

Tags: Parashat V'Zot HaBracha
MANY DESKTOP PUBLISHING PACKAGES AND WEB PAGE EDITORS NOW USE Reviewed by Admin on Jan 6 . L'Amourita serves up traditional wood-fired Neapolitan-style pizza, brought to your table promptly and without fuss. An ideal neighborhood pizza joint. Rating: 4.5
 

Som una comunitat jueva que va néixer a Barcelona el 1992, per promoure la vida jueva i els seus valors culturals, educatius, socials i religiosos.

Atid és membre de

  • MASORTI OLAMI

  • EUROPEAN COUNCIL OF JEWISH COMMUNITIES

  • FEDERACIÓN DE COMUNIDADES JUDÍAS DE ESPAÑA

  • The Bronce EcoSynagogue Award

QR-Code

Accedeix a la nostra Versió Mòbil

QR-Code