Español     Català     English

Dra. y Socióloga Deby Roitman a Atid

La setmana de Pesaj 2023 vaig tenir el gust de fer una xerrada a la comunitat Atid de Barcelona. El tema que vaig exposar va ser sobre la diversitat dins del judaisme. La pluralitat jueva es reflecteix en diversos fronts com són els orígens geogràfics – Sefardies, Askenazies i Mizrajim-, on cada grup ve acompanyat de les seves pròpies maneres culturals –litúrgics, culinaris, vestimenta, etc.–, sota una mateixa base religiosa.

Al seu torn cada grup en particular, així com el poble jueu en general, s'han relacionat a diversos idiomes com l'hebreu, el ladí i l'idish. Altres variables on es reflecteix la diversitat és en els tipus de sionisme que es van crear, més que res durant la primera meitat del segle XX. La dualitat centre/perifèria reflecteix l'enllaç entre Israel i la diàspora sent també parteix de l'heterogeneïtat del poble jueu.

Com a darrer punt de diferenciació interna s'ubiquen els corrents o denominacions religioses, representades per l'Ortodoxia, el moviment Conservador i el corrent Reformista, cadascuna amb la pròpia diversitat interna. El més enriquidor de la xerrada va ser el debat que va fluir al final de la xerrada, quan el públic va començar a preguntar, donar opinions i propostes. Es va crear un ambient de obertura i diàleg.

Sóc sociòloga, dedicada a l'estudi i la investigació de la identitat jueva moderna, particularment a les comunitats jueves de Llatinoamèrica. Visc a Israel, treballo com guia del Museu ANU, museu del Poble jueu, i treball amb persones amb capacitats

Deby Roitman

MANY DESKTOP PUBLISHING PACKAGES AND WEB PAGE EDITORS NOW USE Reviewed by Admin on Jan 6 . L'Amourita serves up traditional wood-fired Neapolitan-style pizza, brought to your table promptly and without fuss. An ideal neighborhood pizza joint. Rating: 4.5
 

Som una comunitat jueva que va néixer a Barcelona el 1992, per promoure la vida jueva i els seus valors culturals, educatius, socials i religiosos.

Atid és membre de

  • MASORTI OLAMI

  • EUROPEAN COUNCIL OF JEWISH COMMUNITIES

  • FEDERACIÓN DE COMUNIDADES JUDÍAS DE ESPAÑA

  • The Bronce EcoSynagogue Award

QR-Code

Accedeix a la nostra Versió Mòbil

QR-Code