Español     Català     English
Sou aquí: / /

Iom Kippur

Yom Kippur és un dia de l'expiació i és la festa més solemne i sagrada del calendari jueu. Es produeix en el desè dia de Tishri, un mes jueu. El festiu comença deu dies després de Rosh Hashaná, que és el primer dia de Tishri i també l'Any Nou jueu. Entre aquests dos dies de festa són els dies de por. Aquests dies es veuen com un temps per a reflexionar sobre les transgressions comeses durant l'últim any.

És un dels Iamim Noraim (en hebreu, «Dies Terribles»). Ells comprenen Rosh Hashaná (Any Nou Jueu), deu dies del penediment, i la seva culminació, amb el Iom Kipur. En el calendari hebreu, Iom Kipur comença en el vespre del novè dia del mes de Tishrei i continua fins al vespre del següent dia.

Iom Kipur és el dia jueu del penediment, considerat el dia més sant i més solemne de l'any. El seu tema central és l'expiació i la reconciliació. El menjar, la beguda, el bany o qualsevol tipus de neteja corporal com el rentat de dents, la utilització de cuir, el untamiento de cremes o bàlsams en el cos i les relacions conjugals estan prohibides. El dejuni comença en l'ocàs i acaba al vespre de l'endemà. Els serveis d'oració de Iom Kipur comencen amb la pregària coneguda com Kol Nidre, que ha de ser recitada abans de la posta del sol. El Kol Nidre (en arameu «tots els vots») és una abrogació pública de vots religiosos fets per jueus durant l'any precedent. Això només fa als vots incomplerts fets entre la persona i Déu, i no anul·la vots fets a altres persones.

Un talit (mantell de pregària quadrangular) es posa per a les oracions de la tarda - l'únic servei de la tarda de l'any en el qual es fa això. El culte de Ne'ilah és un culte especial que té lloc només durant el dia d'Iom Kipur, i marca el tancament de les festes. Iom Kipur culmina amb el sonar del shofar, que marca la conclusió del dejuni. Sempre s'observa com un dia festiu, tant dins com fora dels límits de la Terra d'Israel.

Els jueus sefardites (els jueus d'origen espanyol, portuguès i nord-africà) es refereixen a Iom Kipur com «el dejuni blanc» i això es deu a la tradició de vestir-se de blanc durant els Iamim Noraim.

Tags: Judaísmo, Yom Kippur
MANY DESKTOP PUBLISHING PACKAGES AND WEB PAGE EDITORS NOW USE Reviewed by Admin on Jan 6 . L'Amourita serves up traditional wood-fired Neapolitan-style pizza, brought to your table promptly and without fuss. An ideal neighborhood pizza joint. Rating: 4.5
 

Som una comunitat jueva que va néixer a Barcelona el 1992, per promoure la vida jueva i els seus valors culturals, educatius, socials i religiosos.

Atid és membre de

  • MASORTI OLAMI

  • EUROPEAN COUNCIL OF JEWISH COMMUNITIES

  • FEDERACIÓN DE COMUNIDADES JUDÍAS DE ESPAÑA

  • The Bronce EcoSynagogue Award

QR-Code

Accedeix a la nostra Versió Mòbil

QR-Code